logo

logo

PAVILION HOUSE

Set amongst a stand of ancient angophoras, this new pavilion and extension to an original sandstone Palm Beach cottage provides holiday accommodation for an extended family. The original sandstone cottage has been extended to include new kitchen and bathroom facilities, wrapped in a curved timber clad form. This new form is set apart from the existing cottage with a glazed link that allows light to penetrate deep into the plan. A double sided open fire dominates the main living area of the cottage and creates an intimate study space which is lined in Veneer.

The new pavilion is linked to the cottage with a sinuous covered walkway and is itself a timber clad curved wall element. There was a strong desire to retain all trees on site and so the form of the pavilion was borne out of this and to capture the best views.

The pavilion is skewed on the site to orient towards the spectacular views over Palm Beach and Barrenjoey, with openings on the curved ends of the pavilion carefully placed to capture particular ocean and district views. The position of the two elements on site has created a private garden which is the focus of family living.

The pavilion is topped with steel edged roofs which float above the external walls, at night allowing the pavilion to light up like a lantern. The palette of the house centres on sandstone and stained western red cedar cladding which will in time weather to the muted grey of the angophora. Internally, spaces are crisp with joinery in American Oak and the fireplace core finished in a sandstone render.

David Sutherland was the Design and Project Architect for this project whilst employed by TKD Architects.

Project Details

Client: Private

Date: 2011

Architecture
Interior Design
Heritage